Dag Joyra,
Ik geef je meteen een naam die verbonden is aan Dementie Vriendelijke Gemeente, een project dat hier vanuit stichting Zet wordt uitgevoerd (hier = Brabant).
Wies Arts - wies.arts@wijzijnzet.nl
Op de site van stichting Zet, www.wijzijnzet.nl zul je meer informatie kunnen vinden (ook haar telefoonnummer).
Succes en groet van Gabie Conradi
Beste Joyra,
Samen dementievriendelijk ondersteunt gemeenten bij het werken richten een dementievriendelijke samenleving c.q. gemeente. Interventies richten zich in brede zin op de fysieke omgeving, op de stads/dorpskern, deskundigheidsbevordering bij professionals én burgers.
Vanuit mijn rol als onderzoeker/projectleider heb ik eerder vooral ondersteund bij het inzichtelijk maken van de populatie van de betreffende gemeente en lokale cijfers en prognoses over mensen met dementie.
Ik denk dat de GGD vooral een expertrol kan bieden, alsmede een onderzoeksrol. Dit om de interventies die worden ontplooid te meten en te monitoren.
Als je vragen hebt hoor ik het graag!
Hartelijke groet,
Wouter Meijer
ROS-adviseur
Hallo Joyra,
ik ben projectcoördinator voor de Duitse gemeenten in het euPrevent project Seniorenvriendelijke Gemeente in de Euregio Meuse-Rijn; Fokus Mental Health (www.euprevent.eu). Wij houden ons bezig met de zorg voor ouderen met dementie en/of ouderdomsdepressie en hun mantelzorgers. Wij stellen 30 gemeenten in de Euregio Maas-Rijn in staat om deel te nemen. We hebben in de gemeenten evaluaties uitgevoerd om de behoeften te bepalen. Als projectpartners hebben we 15 activiteiten voorzien waaruit de gemeenschappen de activiteiten hebben gekozen die het meest geschikt zijn voor hen. We zijn bezig met het implementeren van de activiteiten in de gemeenschappen. Als u vragen heeft, neem dan gerust contact met mij op. We hebben zojuist ook een evaluatie uitgevoerd, die we op dit moment nog steeds aan het evalueren zijn.
Voor verdere informatie kijk ook naar: https://euprevent.eu/de/senior-friendly-communities/.
Met vriendelijke groeten,
Karl-Heinz Grimm
Beste Karl-Heinz
Wat ben je met een mooi project bezig.
Waar ik het meest benieuwd naar ben is wat de behoeftepeiling van de gemeente opgeleverd heeft.
Een volgende vraag is of de doelgroep, met name ouderen, er bij betrokken is en hoe is dat gebeurd?
Misschien kan je ook nog iets zeggen over de rol van de GGD?
Ik hoor graag zo spoedig mogelijk van ivm het afronden van mijn onderzoekje.
Vriendelijke groet,
Joyra Woltinge
Hallo Joyra,
heel erg bedankt voor je reactie. Ik ben blij dat ons project je bevalt en ik zal graag je vragen beantwoorden. Aan het begin van het project hebben we een Capacity Assessment uitgevoerd. We zijn naar de deelnemende gemeenten gegaan en hebben daar vier uur durende interviews gehouden. Een kleinere versie van de online vragenlijst is te vinden op: https://tools.euprevent.eu/ca3/Tool/view/0/ Deze beoordeling staat tot ieders vrije beschikking. De globale resultaten hebben we geschreven in een evaluatierapport voor de Euregio Maas-Rijn. Je kunt dit verslag vinden op: https://euprevent.eu/wp-content/uploads/2018/04/FINAL-EMR-Report-NL-2018.pdf. De verslagen voor de evaluatie assessments zijn nog niet klaar. De doelgroep van ouderen is actief betrokken bij alle projectfasen. In sommige gemeenten zijn er senior adviesraden of andere senior vertegenwoordigers. In ons activiteitenhandboek (https://euprevent.eu/wp-content/uploads/2018/02/WEB-Brochure-Activiteitencongres-NL.pdf) staat beschreven wat gemeenten moeten doen om de gekozen activiteit uit te voeren. In elk van de vijf regio's van de Euregio Maas-Rijn is een regionale projectcoördinator verantwoordelijk voor de ondersteuning van de gemeenten.
Met vriendelijke groet,
Karl-Heinz Grimm
Ik vergat iets te zeggen over de rol van de GGD Zuid Limburg. De GGD is een vaste projectpartner in het SFC-project. Voor onze activiteiten in de Euregio Maas-Rijn is de GGD een zeer belangrijke partner in alle Euregionale activiteiten. Het kantoor van onze stichting euPrevent is gevestigd in Heerlen en wij kunnen de administratie gebruiken voor onze behoeften. De GGD heeft een overkoepelende coördinerende functie en geeft veel impulsen voor verdere activiteiten en het waarborgen van duurzaamheid in het kader van het project.
Neem eens contact op met GGD Zuid Holland Zuid https://samenvoorgezondmagazine.nl/#4
Judith Bouwmeester, adviseur publieke gezondheid GGD ZHZ
In de gemeente Nijkerk heeft het welzijnswerk de dementie vriendelijke wijk aanpak geïnitieerd en de uitvoering gecoördineerd. Zij hebben projectaanvraag gedaan bij de gemeente. Ze hadden de rol om partijen bij elkaar te brengen, te kijken wat er al is en wat er nog nodig was en te zorgen dat inwoners en verwijzers juiste informatie kregen. Dit had een GGD ook kunnen doen. Echter in deze gemeente is de GGD minimaal actief en doet alleen beperkt onderzoek en beleidsadvisering. Ook dan kan je als GGD dit onderwerp agenderen bij gemeenten en lokale organisaties zoals welzijnswerk hierin ondersteunen bijv. bij schrijven van een aanvraag.
Hoi Joyra, Ik werk samen met diverse zorgorganisaties en ondernemers aan een dementievriendelijke gemeente. Ik kan je hier meer over vertellen. Je kunt me een persoonlijk bericht sturen. Dan vertel ik je hier graag meer over. Vriendelijke groet, Tine Bouwman, Projectleider Dementie bij de Gemeente Berkelland.
Hallo Joyra,
Ik heb ervaring in de gemeente Goeree-Overflakkee als dementievriendelijke gemeente.
Neem contact op met Josette van Loon (stuur me een bericht voor haar contactinfo) en zij zal je alles over de ingezette acties kunnen vertellen.
Bij Vilans in Utrecht is een steunpunt voor dementie ingericht. Karlijn Kwint is de trekker.
Veel succes,
Gerrit de Jong
De gemeente waarin ik woon, de Ronde Venen is een dementievriendelijke gemeente.
Je zou contact kunnen zoeken met Ria de Korte van het CDA, zij weet hier veel van.
zie: www.gemeentederondevenen.nl of http://cdaderondevenen.nl
Succes!
Hallo Joyra,
Wij hebben samen met de GGD en in samenwerking met samendementievriendelijk.nl vrijwillige trainers opgeleid die de GOED training geven. In eerste instantie binnen de eigen vrijwilligersorganisatie en aan andere vrijwilligers. In een later stadium willen we de training ook aan inwoners aanbieden.
We bieden ook een VR-training aan waardoor mensen in de huid van iemand met dementie kunnen kruipen en zo kunnen ervaren wat het is om dementie te hebben. Er zijn door de GGD een aantal trainers opgeleid die deze training mogen geven.
Hiernaast is er een Learning Community gericht op dit thema en een ketensamenwerking dementie.
Wil je meer informatie, neem dan contact met me op. Ik kan je dan met de juiste mensen in contact brengen.
Hoi Corine, Werven jullie ook gericht voor de VR-Dementiebril ?Vriendelijke groet, Tine Bouwman, Projectleider Dementie, Gemeente Berkelland.
Hallo Tine,
We bieden dit aan op bijeenkomsten, maar geven inderdaad ook trainingen. De VR-training is in principe voorafgaand aan de GOED training. Mensen kunnen er ook voor kiezen om deze apart bij te wonen. Ik verwijs je even naar onze website voor een voorbeeld aanbod https://www.welzijnhoekschewaard.nl/vrijwilligerswerk/trainingen-cursussen .
Groet van Corine Velthuyzen, maatschappelijk en sociaal makelaar Welzijn HW
Hoi Corine, Dank voor je reactie! Goed idee om dit te combineren als mensen deze behoefte/ wens hebben! Vriendelijke groet, Tine Bouwman, Projectleider Dementie, Gemeente Berkelland.